Skip to main content

Valtion tuki öljylämmityksestä luopuville

Vaihda öljy- tai maakaasulämmitys helposti

Jaa tämä artikkeli

Lisätietoja öljylämmityksen vaihtajalle

Lämmitysöljyn hinnan noustessa kodin energiaremontti on öljylämmittäjille yhä ajankohtaisempi. Polttoöljyn keskihinta oli vuonna 2020 noin 0,76 euroa ja vuonna 2021 euron litralta, vuoden 2022 maaliskuussa nähtiin jo yli kahden euron litrahintoja. Vanhan lämmitysjärjestelmän päivitys energiaa säästävällä lämpöpumpulla merkitsee nopeaa ja pysyvää rahan säästöä ja vähentää Suomen öljyriippuvuutta. 

Tuet öljylämmityksestä luopuville

Energiaremontin kannattavuutta parantavat entisestään öljylämmityksestä luopujille myönnettävät tuet. Valtion tuki on 4000 euroa ja tukirahaa oli maaliskuussa 2022 jäljellä vielä noin 5000 remonttikohteeseen.  

Vaihtoehtoisesti energiaremontissa voi hyödyntää kotitalousvähennystä, joka tehdään remontin työn osuudesta. Öljylämmityksestä luopujat saavat kotitalousvähennyksen korotettuna. 

Lue valtion tuesta sekä miten voit hakea sitä.

Pientalon vanhenevan öljylämmityksen voi korvata energiatehokkaalla lämpöpumpulla. Vanhan öljykattilan – kuten myös sähköllä lämpiävän kattilan tilalle – sopii ilma–vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu. Molemmat tuottavat hyvällä hyötysuhteella sekä lämmintä käyttövettä että kuumaa vettä vesikiertoiseen keskuslämmitykseen.

Muistilista energiaremonttia suunnitteleville: Mitä tukea lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen voi saada? 

  • Valtio tukee lämmitysjärjestelmän uudistavia pientalon omistajia 4000 eurolla, kun öljylämmityksestä siirrytään  maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Avustusta voidaan myöntää hankkeille, joiden kustannukset ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen. Vuonna 2022 avustusta ei saa kaukolämpöön siirtymiseen. 
  • Muita käytössä olevia tukimuotoja:
    • Energiaremontissa voi hyödyntää korotettua kotitalousvähennystä, jota voi saada yhdessä puolison kanssa vuosina 2022–2027 yhteensä 7000 euroa.  Korotettu kotitalousvähennys edellyttää öljylämmityksestä luopumista. 
    • ARA myöntää enimmäismäärältään 6000 € avustuksia (enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista) energiatehokkuuden parantamiseen. Avustuksen saamiseksi tulee laskea rakennuksen E-luku rakentamisvuodelta ja energiakorjausten jälkeen. Lue lisää ARA:n energia-avustuksesta taloyhtiöille

Daikinin asiantuntijoilta saat apua sopivan lämmitysjärjestelmän valintaan ja mitoitukseen sekä aineistoa suunnitelmaa ja kustannusarvioita varten. Suunnittelun lähtötiedoiksi tarvitsemme yhteystietosi, tiedon lämmitysöljyn ja/tai polttopuun kulutuksesta sekä asukkaiden määrästä.

Mitä öljylämmityksen tilalle?

Koska öljylämmitystaloissa on liki poikkeuksetta vesikiertoinen keskuslämmitys, on taloon valittava sellainen lämpöpumppu, jolla pystytään tuottamaan sekä lämmintä käyttövettä että kuumentamaan lämmönjakojärjestelmässä kiertävä vesi.

Ilmalämpöpumpulla lämmitetään vain huoneilmaa, joten se ei sovellu vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän lämmönlähteeksi. Sen sijaan ilmalämpöpumppu on oikea laite suoralla sähköllä lämpiävän kodin tai kesämökin energiankulutuksen pienentämiseen. 

Daikinin suositus öljylämmityksen energiaa säästäväksi korvaajaksi on helposti vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään asennettava ilma-vesilämpöpumppu. Kannattavuustarkastelun mukaan ilma-vesilämpöpumppu voi säästää lämmityskustannuksissa lähes tuhat euroa vuodessa, jos vanhan öljylämmityksen kulutus on 2500 litraa vuodessa. 

Oikein mitoitettu ja sopivan tyyppinen ilma-vesilämpöpumppu pystyy tuottamana riittävän kuumaa vettä kodin lämmönjakojärjestelmään. Järjestelmän mitoituksen tekee aina asiantunteva lämpöpumppuasentaja.

Valtion tuki: avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi

Vuonna 2022 avustukseen on osoitettu  65 miljoonaa euroa EU:n Kestävän kasvun ohjelmasta. Jonossa on maaliskuun 2022 alussa lähes 10 000 hakemusta, joten avustusta riittää kuluvana vuonna vielä noin 5000 uudelle remonttikohteelle.

Avustusta myönnetään yksityishenkilöille ja kuolinpesille, jotka omistavat omakotitalon tai paritalon tai talossa sijaitsevan asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita. Edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä – vapaa-ajan asunnon energiaremonttiin ei siis saa tätä avustusta.

Avustussumma on aina 4000 euroa, jos öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Avustus myönnetään suunnitelman ja kustannusarvion perusteella ja maksetaan jälkikäteen hankkeen valmistuttua. Avustusten käsittely on ruuhkautunut, mutta uusia hakemuksia voi lähettää edelleen ja ne käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Näin haet avustusta

  1. Tutustu hakuohjeeseen (pdf) sekä usein kysyttyihin kysymyksiin
  2. Pyydä meiltä tarjous, niin autamme sopivan lämmitysjärjestelmän valinnassa ja mitoituksessa. Meiltä saat myös  aineistoa tukihakemuksessa tarvittavaa suunnitelmaa ja kustannusarvioita varten.
  3. Hae avustusta sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelun kautta

Kotitalousvähennys vuonna 2022

Kun kotona tai mökillä tehdään  perusparannustöitä voi osan kuluista vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Vuonna 2022 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on öljylämmityksestä luopuville 3500 euroa ja muita remontteja teettäville 2250 euroa. 

Vuonna 2022 maksimivähennyksen saa, jos yritykseltä ostetuissa palveluissa kuten lämpöpumpun asennustöissä työn osuus on vähintään 6000 euroa [(6000 x 60 %) - 100) = 3 500 euroa]. Jos vähennykseksi vaadittu määrä ylittää maksimin, viranomainen vähentää vähentämättä jääneen määrän toisen puolison veroista automaattisesti. Puolisot voivat siis saada yhteensä 7 000 euron vähennykset.

Kotitalousvähennystä pitää hakea itse: teetetyt työt ilmoitetaan verotusta varten joko verkon kautta Omaverossa tai postitse. Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta.

ARA:n energia-avustukset taloyhtiöille

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n energia-avustus on erillinen tuki, jota on saatavilla 2020–2022. Toisin kuin öljylämmityksestä luopumisen tukea, energia-avustusta voivat saada myös taloyhtiöt. 

Helmikuun 2022 lopussa avustusta oli jäljellä uusille saapuville hakemuksille noin 7 miljoonaa euroa ja ARA käsitteli marras-joulukuussa 2021 saapuneita hakemuksia. 

Energia-avustuksen saamiseksi on osoitettava, että rakennuksen energiatehokkuudesta kertova E-luku on korjausten jälkeen enintään 0,56 x rakentamisvuoden E-luku. Tuen saamiseksi tarvitaan ammattilaisen tekemät E-lukulaskelmat, selvitys ja kustannusarvio toimenpiteistä sekä energiatodistus.